Cultuur in Twente

Rijksmuseum Twenthe en de wijk Roombeek - Enschede

In het Rijksmuseum Twenthe kan de bezoeker een wandeling maken door de kunstgeschiedenis. Van middeleeuwse altaarstukken naar hedendaagse zaalvullende installatis, van Delfts aardewerk naar twintigste-eeuws design. Langs portretten, landschappen en stillevens. Het museum, opgericht in 1930, heeft zijn bestaan te danken aan de familie van Heek, één van de grote textielfabrikanten. De bedoeling van de stichters was om in het destijds van cultuur verstoken oosten van Nederland een 'monument voor kunst en cultuur' te vestigen. De tijden zijn veranderd, maar nog steeds is het Rijksmuseum Twenthe het grootste en rijkste museum van Oost-Nederland en het Duitse grensgebied. Het Rijksmuseum ligt in de wijk Roombeek. Roombeek is een wijk met een rijke historie en vooral bekend van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. De vuurwerkramp heeft letterlijk en figuurlijk een gat geslagen in de Enschedese samenleving, maar heeft tegelijkertijd de veerkracht van de Enschedese bevolking laten zien. Met man en macht is en wordt er gebouwd aan de nieuwe wijk. In de openbare ruimte is cultureel erfgoed gedurfd gecombineerd met moderne architectuur. Het particulier opdrachtgeverschap heeft gezorgd voor een huizenmix van jaren ’30 tot moderne architectuur en ook voor ondernemers biedt Roombeek de ruimte. En dit alles op nog geen 10 minuten fietsen van het stadshart van Enschede en het mooie buitengebied. Na een bezoek aan het Rijksmuseum is een wandeling door Roombeek absoluut een must.

10237

Groen

We scheiden afval, werken met z'n allen naar een 'paperless office' en hebben spaarzame douchekoppen in alle hotelkamers. Je zou het niet zeggen, want toch sfeervol, maar het hele hotel is LED verlicht. Een groot project in nauwe samenwerking met Philips. Duurzaam ondernemen zit vooral in het gedrag van medewerkers. In een vast overleg iedere week wordt aan elke medewerker gevraagd op welke manier hij of zij bezig is met duurzaamheid. Doe je de lichten uit bij vertrek? Gebruik je zo min mogelijk papier? Scheid ook jij je afval? Het kan ons niet groen genoeg!

Betrokken bij Twentse initiatieven

De Wilmersberg is betrokken bij de regio en sponsort op structurele basis diverse Twentse evenementen: - Enschede Marathon - FBK-games - Het Symfonieorkest - Het Wilminktheater in Enschede - De Snertloop in De Lutte - Concertconcours Excelsior Maar ook sponsoren we incidentele initiatieven. Zo werd begin 2014 de restauratie van 'De Luitspeelster' van Jan Steen in Rijksmuseum Twenthe gesponsord door De Wilmersberg.

BG 1 hoofden