Familie Fransen

De eigenaar van Landgoed De Wilmersberg is Ferdinand Fransen. Hij werd in 1928 geboren, in een arm gezin. Toen hij nog in de pubertijd zat verloor hij zijn vader. In de oorlog maakte het gezin Fransen een zware tijd door, vaak was er te weinig te eten. De jonge Ferdinand vond het vreselijk om aan te kloppen bij familie om eten. Nog meer moeite had ermee dat hij daarvoor vooral dankbaar moest zijn. Hij nam zich voor dat hij dat nooit meer wilde meemaken en dat zijn kinderen het beter zouden krijgen.

In 1944 begon Ferdinand Fransen als jongste bediende bij het toenmalige Arke en Ten Barge, een busbedrijf genoemd naar de eigenaren. In 1957 verwierf hij samen met zijn compagnon en beste vriend Henny Agterhuis aandelen en in 1967 hebben zij Arke samen in zijn geheel overgenomen. Eind jaren zestig had Fransen als één van de eersten de visie dat vliegreizen dé toekomst van de reisindustrie waren en hij nam het risico om vliegreizen aan te gaan bieden. Dat was een goed besluit en het bedrijf maakte een snelle groei door. Begin jaren ’80, crisis, kreeg Arke het moeilijk en Fransen was genoodzaakt een aantal mensen te ontslaan. Mensenmens als hij is, had hij daar ontzettend veel moeite mee. Het leidde er echter wel toe dat Arke door kon groeien naar een grote reisonderneming met vakantiereizen, reisbureaus, zakenreizen, inkomend toerisme en de touringcaronderneming.

Ferdinand kreeg drie dochters, Monique, Ellen en Barbara. Zij hebben alle drie in het bedrijf Arke gewerkt en meegebouwd aan het succes. Geen van de dochters had echter de intentie om het bedrijf volledig over te nemen en zo is in 1989 en 1995 het bedrijf in 2 tranches verkocht aan het Duitse TUI. In 2015 is de merknaam Arke verdwenen en hebben alle producten de naam TUI gekregen.

Fransen heeft meerdere hotels in zijn portfolio, hij houdt van mensen en vindt het dan ook heerlijk om eerst via zijn vakantiereizen en later met zijn hotels de mensen een genoeglijke en inspirerende tijd te bezorgen.  Zijn eerste hotel bouwde Fransen  eind jaren zeventig op Gran Canaria. Hij kon niet de juiste bedden tegen de juiste prijs contracteren, daarom besloot hij een eigen vakantiecomplex te bouwen. In 1980 opende hij appartementen en bungalows Barbacan op Gran Canaria.

Eind jaren negentig bouwde hij, direct aan de duinen en aan zee  in Novo Sancti Petri aan de Costa de la Luz in Spanje een 5-sterren de luxe hotel in Moorse stijl, Meliã Sancti Petri. Mede door de samenwerking met de Meliã-organisatie onder leiding van zijn vriend, Gabriel Escarrer, werd dit van het begin af aan een succes en kwam koning Juan Carlos direct in het eerste jaar al een kijkje nemen. In 2016 werd hotel ’t Kruisselt, aan het begin van de Kruisseltlaan in De Lutte, overgenomen. Net zoals De Wilmersberg was ook dit een buitenverblijf van een Twentse textielfamilie, de familie Palthe van Wulften.

De Wilmersberg werd in 1995 aangekocht door Fransen. Hij bouwde er royale landgoedkamers bij alsmede een wellness. In 2007 werden de oorspronkelijke zichtlijnen op het landgoed in ere hersteld,  in samenwerking met Landgoed Overijssel.  Fransen is blij dat zijn dochter Barbara de leiding heeft over Agfra Holding BV, waarin de vier hotels zijn ondergebracht en Boudewijn en Githa van Vilsteren de leiding hebben over Landgoed De Wilmersberg.

De kracht en het succes van een hotel zit behalve in de hardware, toch vooral in de wijze waarop de directies het hotel leiden en de medewerkers de klanten altijd het gevoel geven meer dan welkom te zijn. Alle hotels van Fransen stralen de warmte van de eigenaar uit en de gasten voelen zich dan ook vaak meteen thuis. Dat is precies wat Fransen in zijn hele leven nagestreefd heeft; dat de mensen om hem heen gelukkig zijn.